Mide Balonu

  • Mide Balonu

MİDE BALONU İŞLEMİ NEDİR?

Mide balonu işleminde amaç, hastanın midesinin içerisine endoskopik olarak, içi su dolu bir balon yerleştirilmesi ile gıda alımının kısıtlanması ve bu işlem sayesinde hastanın kilo vermesidir. Oldukça kolay bir yöntem olmakla birlikte, gıda alımını ciddi ölçüde kısıtladığı ancak, hastaların açlık hissinde bir değişikliğe neden olmadığı için dikkat edilmesi gereken bir işlemdir. Genel olarak süper obezite şeklinde adlandırılan hasta grubu için tercih edilen bir yöntem olmakla birlikte, ameliyat olarak sınıflandırılmamaktadır. Hastaların midesi içerisine bir balon yerleştirilmesi ve bu işlemin sedasyon yani yarı uyku halinde yapılması sebebi ile, kısa kolay ve bir süre için etkili bir yöntem olarak görülmektedir. Özellikle hastaların, ilerleyen dönemlerde ekstra bir obezite cerrahisi işlemi geçirmeleri söz konusu ise mide balonu işlemi, bu işlem öncesinde hastanın bir miktar kilo vermesi amacı ile yapılmaktadır.

MİDE BALONU İŞLEMİNDE ZAYIFLAMA VE DİYET SÜRECİ NASILDIR?

İşlem genel olarak diyet uygulamakta zorlanan ya da uyguladığı diyete rağmen sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanamayan kişiler için tercih edilmektedir. Mide balonu, cerrahi bir işlem olmamakla birlikte, tek başına kilo verilmesine yardımcı olan ya da kilo kaybı sağlayan bir işlem değildir. Yanı sıra mutlaka egzersiz ve diyet yapılması gerekmektedir. İşlemin ilerleme sürecinde hastaların diyetlerini sağlıklı hale getirecek ve kendilerini buna alıştıracak, aynı zamanda spor yaparak günlük hayatlarını düzene sokacak vakitleri olmaktadır.

MİDE BALONU İLE KAÇ KİLO VERİLİR?

Mide balonu işleminden sonra verilebilecek kiloyu etkileyen faktörler arasında hastanın yaşı, yandaş hastalıkları, başlangıç kilosu gibi birçok kriter vardır. Bu kriterlere göre verilecek kilo değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 10-20 kg arasındadır.  Mide balonu çıkarıldıktan sonra da diyet ve egzersiz programını devam ettirmek tekrar kilo almamanız için son derece önemlidir.
Yapılan çalışmalarda total vücut ağırlığının ortalama %15-20’sinin mide balonu ile verilebileceği gösterilmiştir.

MİDE BALONU KİMLERE UYGULANABİLMEKTEDİR?

Özellikle 27-35 civarında bir vücut kitle indeksine sahip, farklı bir obezite cerrahisine uyum gösteremeyen ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyen pek çok hastanın tercihi olarak bilinen mide balonu işleminde hastaların total vücut ağırlıkları ve vücut kitle indeksleri hesaplandıktan sonra, ne kadar süre ile mide balonu kullanılacağına karar verilir ve ardından işlem uygulanır. Yapılan pek çok araştırma ve çalışma, bu işlem sonrasında hastaların vücut ağırlığının %20’sine kadar kaybedebildiklerini göstermiştir. Mide balonu oldukça yüksek miktarda kilo kaybı sağlarken aynı zamanda hastalara, hayat standartlarını yükseltecek pek çok alışkanlık kazandırmasından dolayı, sıklıkla tercih edilmektedir. İşlemin uygulanması oldukça kısa sürmekle birlikte, işlem sonrasında uzun süreler boyunca hastanede kalmaya da gerek olmadığı bilinmektedir. İşlem sonrasında, yaklaşık 1 saat içerisinde hastaların, ekstra bir durum olmadıkça toparlanmış olmaları beklenir. Hastaların toparlanması durumu, hekimlerimiz tarafından izlenmekle birlikte, gerekli görüldüğü takdirde bu süre uzatılabilmektedir.

MİDE BALONU UYGULAMASI NASIL YAPILIR?

Mide balonu işlemi cerrahi bir müdahale değildir, herhangi bir kesi olmadan, ağızdan mideye girilerek yapılan bir işlemdir. Standart mide balonları hafif sedasyon altında, endoskopi ile uygulanır ve süresi dolduğunda yine endoskopi ile midenizden çıkarılır. Son yıllarda uygulamayı daha da kolaylaştıran ve daha çok riski bertaraf eden bir mide balonu çeşidi olan yutulabilir mide balonu da de obezite tedavileri arasında oldukça sık kullanılan yöntemlerden biridir. Yutulan Mide Balonu şeklinde adlandırdığımız bu mide balonu çeşidi su ile yutularak uygulanır ve süresi dolduğunda doğal yollarla vücuttan atılır. Endoskopi, anestezi ve çıkarma işlemi gerektirmeyen bu yeni nesil yutulabilir mide balonu etkinlik açısından da diğer mide balonları ile aynıdır. 
Standart mide balonu uygulamasında mide içerisi endoskopi ile incelendikten sonra uygulamaya bir mâni yoksa balon endoskopi yardımıyla mide içerisine yerleştirilir. Metilen mavi renkte bir sıvı ile balon 400-700 ml aralığında şişirilir. Mide balonunun ne kadar şişirileceği, balonun çeşidine ve mide hacmine bağlıdır. Şişirilen balon mide içerisinde bırakılır ve istenilen konumda olduğuna emin olunarak işlem bitirilir. Endoskopik mide balonu yerleştirilmesi ortalama 15-20 dk. kadar süren bir işlemdir.
Yutulabilir mide balonu uygulaması ise şu şekildedir; kapsül şeklindeki mide balonu su yardımıyla hap yutar gibi hastaya yutturulur. Röntgen çekilerek balonun doğru konumda olduğu doğrulanır. Daha sonra kapsülün ucundaki kateter yardımı ile mide balonu hekimlerimiz tarafından su ile şişirilir. Sonrasında hekimlerimiz kateteri çekerek ağzınızdan çıkarır ve uygulama bitmiştir. Su ile yutulan mide balonu uygulaması 10-15 dk. süren bir işlemdir.

MİDE BALONU ÇEŞİTLERİ: 

6 Aylık Endoskopik Mide Balonu: 6 aylık mide balonu adı üzerinde midenizde 6 ay süre ile kalan bir mide balonudur.  Endoskopi ile uygulanır ve 6 ay sonra yine endoskopi ile midenizden çıkarılan bu balon tipi 6 aylık sürede hastadan hastaya değişmekle birlikte ortalama 10-20 kilo kaybı sağlanabilmektedir. Vücut kitle indeksi 27-40 değerleri arasında olan hastalar için hekimlerimizin gerçekleştireceği detaylı muayene ardından genellikle 6 aylık mide balonu hastalar için ideal seçenek olarak kabul edilmektedir.
1 Yıllık Endoskopik Mide Balonu: Midede 1 yıllık süre ile kalan mide balonu tipidir. Endoskopik yöntemler kullanılarak mideye yerleştirilir, 1 yılın sonunda da yine endoskopik yöntemler kullanılarak mideden alınır. Vermesi gereken kilo miktarı, 6 aylık mide balonu değerlerine göre daha fazla olan hastalar için ideal olan 1 yıllık mide balonu işleminde kişinin vücut kitle indeksinin 27 ve üzeri olması gerekmektedir. 
Yutulabilir Mide Balonu: Yutulabilen mide balonununda uygulama açısından diğer mide balonlarından farklılıklar bulunmaktadır. Endoskopi gerektirmeyen kapsül şeklindeki bu mide balonları su ile hap gibi yutularak uygulanır ve genellikle 4 ay süreyle midede kalır. Dört ayın sonunda ise içeriği kendiliğinden boşalarak, boşaltım yoluyla vücuttan atılır ve dolayısıyla çıkarma işlemi yoktur. Genellikle cerrahi ve endoskopik yöntemlerden korkan hastalarımızın tercih ettiği yutulabilir mide balonu ile hastalarımız ortalama 15-20 kg verilebilir. Bu tip mide balonu için yine Vücut Kitle İndeksi 27-40 arasında olmalıdır.

MİDE BALONU İŞLEMİ ÖNCESİ HAZIRLIK AŞAMASI

İşlem öncesinde hekimlerimiz sizi detaylı olarak bilgilendirecek olsa da genel hatlarıyla hastalardan mide balonu işlemi öncesi hekimlerimiz tarafından istenilenler şunlardır; işlem öncesi 12 saatlik açlık ve son 6 saatte sıvı dahi almamanız gerekmektedir. Son 1 hafta içerisinde aspirin ve benzeri kan sulandırıcıların kullanılmaması gerekmektedir.

MİDE BALONU İŞLEMİ SONRASI HASTANEDE KALMA SÜRECİ

Endoskopik mide balonlarında işlem anestezi eşliğinde yapıldığı için mide balonu takıldıktan sonra 1 saat kadar hastanede kalmanızı önermekteyiz. Yutulabilir mide balonu taktıranlar için bu durum söz konusu değildir.

MİDE BALONU İŞLEMİ SONRASI İŞE DÖNÜŞ

İşlem sonrası aynı gün taburcu olursunuz. İşe dönüş süresi hastanın balona uyum sağlamasına göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama 1-3 gündür.

MİDE BALONU SONRASINDA OLUŞABİLECEK ŞİKAYETLER NELERDİR?

Şikâyet tabloları genellikle aynı olmakla birlikte, yoğunlukları ya da şikâyet sayıları hastalara göre değişiklik gösterebilmektedir. Pek çok hasta kramp ve bulantı şikayetlerinden bahsederken, bazı hastaların mide balonu işleminden sonra genellikle kasılmalardan ve rahatsız bir histen şikâyet ettikleri de bilinmektedir. İşlemin genel olarak başarılı olma durumu %90 civarında olmakla birlikte, bazı durumlarda, balonun takılmasına engel bir durum olmadığı halde hastaların vücudu balonu reddedebilmektedir. Bu reddetme durumunun yaşanması halinde hastalara destek olarak tedaviler verilmektedir. Sık yaşanan bir durum olmamakla birlikte, hastaların vücudunun balonu kabul etmemesi ya da ilaç tedavilerinin işe yaramaması gibi durumlarda, balon çıkarılabilmektedir.

MİDE BALONU İŞLEMİ SONRASI BULANTI VE KRAMP NE ZAMAN GEÇER?

Mide balonu sonrası bulantı, kusma, kasılma gibi şikayetler bir haftaya kadar olabilmekle birlikte hastaların büyük bir bölümünde iki üç gün içerisinde geçmektedir.

MİDE BALONU İŞLEMİ SONRASINDA EK BİR İŞLEM GEREKİR Mİ?

Balonun türüne göre 6 ay ya da 1 yıl sonra balonun mideden çıkarılması gerekmektedir. Yutulan mide balonu için ek işlem gerekmemektedir. 4 ay sonunda vücuttan kendiliğinden doğal yollarla atılmaktadır.

Mide balonu takılırken olduğu gibi anestezi eşliğinde endoskopi yardımı ile çıkarılmaktadır. Şişirilen balonun önce içeriği boşaltılmakta sonrasında endoskop yardımı ile dışarı alınmaktadır. Bu işlem ortalama 15-20 dk. kadar sürmektedir ve işlem sırasında anestezi kullanıldığı için hastalarımız işlem sonrası 1 saat kadar hastanemizde misafir edildikten sonra taburcu edilmektedir.

MİDE BALONU İŞLEMİ KİMLERE UYGULANMAZ?

Mide balonu genellikle bazı mide hastalıkları olanlara, hamilelere, daha önce tüp mide ameliyatı olanlara, uzun süreli kortizon kullananlara, kanser tedavisi görenlere veya yakın zamanda kanser tedavisi görmüş olanlara uygulanmaz. Buna rağmen mide hastalıkları olan hastalarda mide balonu uygulamasından önce gerekli tedavi uygulanarak, tedavi sonrasında mide balonu uygulaması yapılabilmektedir. Aynı şekilde kanser tedavisi sonrasında hastayı takip eden onkoloji uzmanı ile mide balonu uygulamasına karar verilebilmektedir.

MİDE BALONU İÇİN UYGUN YAŞ ARALIĞI NEDİR?

Mide balonu 18-65 yaş arasındakilere yapılabilir. 18 yaş altındaki kişilerde mide balonu uygulaması çok gerekli görülürse, çocuk endokrin uzmanı ve aile onayı ile yapılabilmektedir.

MİDE BALONU TAKTIRAN KİŞİLER NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

Mide balonu taktırdıktan sonra günlük hayatınızda balon kaynaklı yaşayabileceğiniz bir sıkıntı neredeyse yoktur. Normal yaşantınıza devam edebilirsiniz, beslenme alışkanlıklarınız dışında hayatınızda hiçbir değişiklik olmaz. Yalnızca adaptasyon süreci dediğimiz ilk günlerde rahatsızlık yaşamasanız bile dinlenmenizi, ağır işlerden ve yoğun egzersizlerden kaçınmanızı öneririz. Sonrasında spor, egzersiz, yüksek tempolu çalışma, cinsel aktivite veya diğer her türlü aktiviteyi gönül rahatlığıyla gerçekleştirebilirsiniz. 
Beslenme açısından ise asitli içeceklerden ve alkolden uzak durmalısınız. Bunlar yüksek kalorili olmalarının yanı sıra, reflü oluşumuna da sebep olabilir. Ayrıca diyetinize mümkün olduğunca uyum sağlamalı, vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yeterince sağlayabildiğinize emin olmalısınız. Amacımız sadece kilo vermek değil, sağlıklı bir şekilde kilo vermek ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak olmalıdır.

Paylaş